Op 3 oktober 2016 verschijnt Een schitterend isolement in vertaling onder de titel 'Brosamen für den blauen Vogel' bij BTB Verlag in Duitsland.
Op 17 oktober wordt deze boekpublicatie gevierd in de Karl Marx Buchhandlung in Berlijn, waar Majeau wordt geïnterviewd door journlist Marianne Mielke.
In het kader van de Frankfurter Buchmesse geeft Majeau op 18 oktober een lezing in het Frankfurter Goethemuseum.
Op 12 november houdt Majeau een lezing op het Slot Wehrburg, het slot dat ooit haar voorouders toebehoorde en dat na de WO I met inhoud en al onteigend werd door de Italianen.

Boekengala IJsselstein

Op 10 maart vindt om 19.30 uur het Boekengala plaats in Boekhandel Logica, in de binnenstad van het mooie IJsselstein. In het kader van de Boekenweek organiseert boekhandelaar Frits Mulder jaarlijks zijn eigen evenement.

Dit jaar zijn Alexander Münninghoff (De Stamhouder) en ik er te gast. Wij zullen ons verhaal vertellen, dat veel overeenkomsten bevat. Dat doen we tegelijkertijd, in 2 verschilende zaaltjes. We vertellen ons verhaal dus allebei twee maal, zodat het publiek beide lezingen kan bijwonen.

Kaartjes kosten 5 euro (bestellen bij Logica), en dat is spotgoedkoop, want je krijgt er niet alleen 2 mooie, persoonlijke verhalen voor terug, maar ook een hapje, drankje, muziek en signeren.

Ik hoop je daar te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olga Majeau en Bronja Prazdny

Schrijver en journalist Bronja Prazdny schreef het boek 'Verloren taal', dat in januari 2016 uitkwam bij Nieuw Amsterdam. Haar intrigerende persoonlijke verhaal vertoont op een bepaalde manier veel overeenkomsten met Een schitterend isolement: in beide verhalen gaan de schrijvers op zoek naar hun roots en moeten ze ergens mee in het reine komen.

Bronja en Olga legden een intensieve zoektocht af om hun eigen identiteit te ontdekken. Wat betekent identiteit voor beide schrijvers? Wat betekent het om kind, kleinkind, achterkleinkind te zijn van een vluchteling? Tot waar en wanneer zetten nederigheid, angst en eenzaamheid zich binnen een familielijn voort?

Het thema is actueel en zal dat de komende decennia blijven. Helaas.

Duitse vertaling in de maak

Tot eind april 2016 wordt er gewerkt aan de Duitse vertaling van Een schitterend isolement. Het boek zal onder een andere titel verschijnen bij BTB Verlag in München.

Het zal worden gepresenteerd tijdens de Frankfurter Buchmesse, om te beginnen in de vorm van een lezing in het Goethemuseum, op 18 oktober om 19 uur.

kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst

Op vrijdagavond 11 december vindt alweer voor de 7e keer de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst plaats in IJsselstein.

Bij dit kleine, plaatselijke festival kom je als bezoeker op verschillende locaties in de oude binnenstad. Je wordt verrast door korte voorstellingen van tien minuten in knusse huiskamers, winkels, het stadskasteel, op de gracht, en in de molen. Alles is voor de gelegenheid  omgetoverd tot festivallocatie.

Ik zal er een verhaal vertellen (nr 48, Havenstraat 5) dat te maken heeft met mijn boek èn met kerstmis...

Herhaling NTR Academie

Op maandag 2 november werd de uitzending waarin Majeau over haar boek in gesprek is met Ben Kolster van de NTR Academie op Radio 5 herhaald. Luister het gesprek hier terug:

http://npowetenschap.nl/site/media/Een-schitterend-isolement-herhaling/5323

 

Schrijversacademie

Op 19 december 2015 geeft Olga voor de Schrijversacademie de eerste van vier basismodules voor mensen die zich graag bezighouden met schrijven. Hoe ontwikkel je je eigen schrijfstijl, en hoe geef je het verhaal vorm? Hoe geef je personages weer als mensen van vlees en bloed, en wanneer is een  dialoog realistisch? Welke aspecten kent het schrijfproces?

Voor informatie: http://www.schrijversacademie.nl/

 

Querido Academie: Masterclass Familiegeschiedenis

Op 14 en 28 mei geeft Olga Majeau een Masterclass Familiegeschiedenis schrijven in opdracht van de Querido Academie. De masterclass vindt plaats bij de uitgeverij. Informatie volgt en is verder op te vragen bij de Querido Academie: http://www.singeluitgeverijen.nl/querido-academie/

 

College HKU: Kijken en Betekenis geven

Op woensdag 27 mei gaf ik een college voor eerstejaars studenten in het kader van de module Creativiteit en Concept. Mijn collega Cor Noltee schreef er op zijn blog het volgende over:

https://zenoemenhetdesignthinking.wordpress.com/2015/05/30/schitterend-isolement-dit-is-design-thinking-by-doing-verhaal-nummer-7771-111/

Ik ben graag bereid een zelfde soort verhaal te vertellen bij boekhandels, musea, of bedrijven. Zie ook www.sss.nl

 

 

In de Dominicaner Boekhandel in Maastricht. Op Facebook verscheen vandaag, 16 mei 2015, deze foto. Daarbij werd ook de expositie in Eijsden vermeld.
Het boek zal een wat prominentere plaats krijgen dan het nu had, met een bordje erbij waarop zal staan aangeduid dat er in de buurt een interessante bijbehorende tentoonstelling plaatsvindt.

Lezing in de Wapenzaal van het Familiemuseum, voormalig Ursulinenconvent in Eijsden.

  • Lezing en tentoonstelling Familiemuseum in Eijsden

    Op 15 mei 2015 geeft Olga Majeau om 19.30 uur een lezing over 'Een schitterend isolement' in het Familiemuseum in Eijsden. Die avond zal de korte film 'Zielsverwant' worden vertoond van documentairemaker Marjolein Stoop. Stoop volgde Majeau bij een klein stuk van haar zoektocht in Boedapest.
    De lezing en de film vormen het startpunt van een tentoonstelling van objecten en documenten uit haar boek. De tentoonstelling loopt t/m 31 oktober 2015.

  • Verhuizing Scheltema in Writers Walk of Fame

    Op 21 mei 2015 verhuist boekhandel Scheltema van het Koningsplein naar het Rokin. Op een lange rode loper verhuizen 150 auteurs in een heuse 'Writers Walk of Fame' hun eigen boeken van het ene naar het andere adres. Ook Olga Majeau verhuist haar boeken mee in deze stoet.
    De handafdrukken van de meelopende auteurs worden in gips gegoten en zullen later voor de deur van Scheltema vereeuwigd zijn in de stoeptegels.